Pozvánka: „Sametová revoluce a vietnamští imigranti.

V rámci Týdne svobody #díky že můžem pořádá Roots of the Future přednášku: Sametová revoluce a vietnamští imigranti.

Sametová revoluce přetvořila nejen osudy československých občanů, ale také menšin, které v té době žily v Československu. Bohužel historie etnických menšin v České republice bývá často opomíjena. Na naší přednášce se zaměříme na vyprávění těch, kteří tuto dobu prožili, a přiblížíme „dějiny každodennosti“ první generace vietnamských přistěhovalců. Budeme sdílet jejich vzpomínky na Sametovou revoluci a politické změny, které ovlivnily jejich život, a jaký vliv měly tyto události na členy menšiny. Naším cílem je ukázat, že příběh vietnamské komunity je nedílnou součástí historie dnešní České republiky.

Představováním těchto příběhů chceme přispět k porozumění nejen mezi vietnamskou menšinou a českou majoritou, ale i mezi Vietnamci první a druhé generace usazenými v Česku. Přednáška je také prostorem pro setkání dvou kultur a bourání bariér ostychu, předsudků a obav a vytvoření respektující a inkluzivní společnosti. 

Informace:

🗓 Datum: Pátek 17. listopadu 2023

🕐 Čas: 15:00 – 16:30

📍Místo: Filozofická fakulta UK, nám. J. Palacha 1/2, Staré Město v místnosti P200 (2. patro)

💸Vstupné: ZDARMA

Registrujte se prosím ZDE

Sledujte sociální sítě Roots of the Future. Pro případné změny Vás budeme informovat e-mailovou zprávou.

email: roots.o.t.future@gmail.com

FB: Roots of the Future

IG: @roots.of.future @dikyzemuzem

Skrze dialogy a storytelling objevuje česko-vietnamská parta „Roots of the Future“ vietnamskou komunitní historii a poznává, jak se první generace integrovala do české společnosti. Tato parta chce propojit mezikulturní a mezigenerační propast ve společnosti a bořit předsudky o přistěhovalcích.

Protože členové týmu s vietnamskými kořeny měli zájem o zaznamenání historie, tak začali rozhovory se svými rodiči. Tyto rozhovory se zaměřily na vzpomínky na děství a mládí ve Vietnamu, jejich příchod do tehdejšího Československa a proces začlenění do české společnosti.

Pro tuto akci se ale tentokrát setkali s Chartistkou, která pomáhala vietnamským studentům šířit samizdatové časopisy nebo s pamětníkem, který kvůli svým činnostem, kdy šířil myšlenky demokracie v 90. letech, má zakázáno navštívít Vietnam.

Tým pořádal veřejné události v Českých Budějovicích a v Praze, během nichž sdíleli poznatky o vietnamské kultuře a původu spolupráce mezi socialistickým Československem a Vietnamem. Kromě obecných politických událostí  také představovali tzv. „malé dějiny“, které zahrnovaly vzpomínky na každodenní život vietnamských studentů, studentek, učňů, učnic, dělníků a dělnic v Československu. Tyto akce se staly otevřeným fórem, kde se setkávali lidé s vietnamským i českým původem.

Orální historie představuje jednu z možností pro zkoumání současných dějin. Tato metoda umožňuje dokumentovat vzpomínky jednotlivců na nedávnou minulost, a tím přispívá k zachycení části historie, která často uniká pozornosti tradičních historických postupů. V případě české vietnamské komunity to mohou být například dějiny práce, nebo dějiny každodennosti popisující praxi nakupování, stravování, kulturu bydlení a podobně. Je důležité říct, že orální historie nemá ambici nahradit velká vyprávění a politické dějiny, ale doplnit je o novou perspektivu. Například období Sametové revoluce vnímané perspektivou vietnamského imigranta může působit úplně jinak, než vzpomínky, na které se soustředí český pamětník.

Autoři: Van Anh Tranová a Martin Zelinka

Napsat komentář